25 Ağustos 2014 Pazartesi

Japon Yapmış - Onur Ataoğlu


Japonya’daki Türkiye Büyükelçiliğinde ekonomi müşaviri olarak üç buçuk sene göre yapan Onur Ataoğlu, ülkemize döndükten sonra kendi bakış açısı ile Japonya’yı bize anlatmış. Kitapta tarih, coğrafya, nüfus vs. gibi ana bilgilerin yanında hayli eğlenceli bilgiler de eklenmiş. Onur Ataoğlu’nun Japon halkını bir Türk gözü ile bizlere anlatması ise kitabın en mizahi tarafıydı. Kitap her ne kadar iddialı olmadığını söylese de yazar Japonya ile ilgili bir sürü kaynaktan yardım alarak okuyucuya sağlam bilgiler de aşılmakta, yani üzerinde çalışılmış güzel bir kitap. Uzak doğu ile biraz ilgileniyorsanız ya da bonzai, sumo, geyşa, manga, samuray, ikebana gibi kelimeler sizlerde merak uyandırıyorsa bu kitabı mutlaka arşivinize alın.
Arka Kapaktan;
Dünya üzerinde Türkçeden başka hiçbir dilde, hatta Japoncada bile "Japon yapmış" kadar Japonya’yı ve Japonları açıklayabilecek kısalıkta ve kudrette bir deyiş yoktur. Halkımız bilmeden veya bilerek, Japonlara özgü Zen Budizm’inin sade ve derin felsefesi ile uyumlu bir özdeyiş üretmiştir. Bu özdeyiş, Japonya’ya ve Japon halkına bakışımızı özetler; hayran olma, takdir etme, imrenme, taraf tutma, destekleme, hayıflanma, iç çekme, özeleştiri, kıskanma ve bazen motive olma! Japon ne yapmıştır, nasıl yapmıştır, niye yapmıştır, pek bilinmez; ama yapmıştır işte!
Onur Ataoğlu, Japon yaratılış efsanelerinden Budizm’e, Japonya tarihinden modern günlük hayata, samuray ve geyşalardan manga ve haikulara uzanan geniş bir yelpazede Japon’un neler yaptığını anlatıyor… Üstelik hem düşündüren hem de eğlendiren bir dilde…

3 yorum:

  1. bu da benim bir türlü edinemediğim ama edinmeyi deli gibi istediğim kitaplardan bir ..:(

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkürler, beğendiğinize göre sizi serinin devamı diyebileceğim Japon Ne Yapmış / Japon Yapmış Türk Gezmiş kitaplarıma da davet etmek isterim...

    YanıtlaSil
  3. Vakit ayırıp yorumumu okuduğunuz için ben teşekkür ederim.. diğer kitaplarınız da okunacaklar listemde... eminim en az bu kitap kadar eğlencelidirler..

    YanıtlaSil