28 Ağustos 2015 Cuma

Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları: TOPRAK - Buket Uzuner


Geçen sene serinin ilk kitabı olan Su’yu okumuş ve çok beğenmiştim. Özellikle yazarın çevrenin ve doğanın korunması konusunda farkındalık yaratması beni kitaba ayrıca bağlamıştı. Bu sene serinin ikinci kitabı Toprak ile yine gazeteci Defne Kaman’ın ortadan kaybolmasıyla ilgili olan hikaye Anadolu’nun ortasında Çorum’da geçiyor. Bu sefer tarihi eser kaçakçılarıyla ilgili bir yazı dizisi peşinde olan Defne Kaman aniden ortadan kayboluyor ve Umay nine ve sahaf Semahat bu olayı duyar duymaz Çorum’a seyahat ediyorlar. Kitabın en çok ana fikrini seviyorum, çünkü üzerinde yaşadığımız toprakların tarihi ve çevre açısından önemlerini bizlere tekrar tekrar hatırlatırken arada eski efsane ve mitolojik unsurlara da çokça yer verilmiş durumda. Bunu okumak her ne kadar keyifli ise de bilgi çokluğu karşısında zaman zaman ana hikâyeden koptuğumu fark ettim. Bu roman üzerinde çokça çalışılmış olduğu her halinden belli olan bir roman. Tavsiyem önce Su kitabının okunması yönünde. Ben önümüzdeki sene çıkacak olan Hava kitabını da heyecanla bekliyorum.

Altını çizdiklerim;

“Sevdiğimiz birini toprağa verdiğimizde, onu kaybetmenin derin acısını yine toprakla temizleriz. Toprak, bize binlerce yıldır karşılıksız olarak sadece nimetler sunan, evimiz yerimiz, yurdumuz ve/veya hakkını yediğimizde kıtlık, depremi, erozyon ve yanardağlarıyla belamızı veren bir kum parçası değildir. Toprak, aynı zamanda içinde, altında ve üstünde yaşayan milyonlarca canlıyla orta ve üst dünyadaki bütün canlara can katan ‘alt Dünya’nın da’ ana vatanıdır.

“Sonuçta herkes görmek istediğini görür, herkesin algı kabı kendi gönlü kadar büyüktür.”

“Parasız güç itibardır ve asla satın alınamaz.”

“Tek bir kıvılcım büyük yangına sebep olur.”

“Bir kadının en güzel olduğu zaman, kendini güzel hissettiği andır.”

“Aşağılanma ve dışlanma korkusuyla her an bütün devreleri yanmaya hazır bekleyen insan beynini mucizevi dokunuşla iyileştiren sihirli sözcüklerden biridir: hepimiz”

“Gürültü, düşünceleri bulandırır. Aklınızı dinlemek için sessizlik şarttır.”

Arka Kapaktan;

Çorum'da Hitit dönemine ait büyük bir tarihi eser hırsızlığını araştıran gazeteci Defne Kaman ortadan kaybolur. Gazeteci kadının en son görüldüğü antik Hitit kalıntısı Yazılıkaya'da ortaya çıkan geyiğin nöbet tutması, bir efsane gibi Çorum'da kulaktan kulağa yayılmaya başlar.

Olayın büyümesi üzerine, Defne Kaman'ı canlı bulmak için şehrin valisi, emniyet müdürü ve Türkiye'nin ilk eko-hacktivisti olduğunu iddia eden Karaca canla başla çalışmaya başlar. Bu sırada sosyal medyada #DEFNEKAMANNEREDE etiketiyle birleşen gençler eylem yapmak için Çorum'a yola çıkarlar.

TOPRAK, okuru bir yandan kayıp bir gazetecinin izinde Anadolu'da, sürükleyici bir maceraya davet ederken, kadim Kamanlık (Şaman) geleneğimizin TOPRAK ETİĞİ VE HAKKINA saygı gösterdiğini hatırlamamız için psiko-mitolojik bellek arayışını da sürdürüyor.

Türk mitolojisinde temsil edildiği 'alt dünya' söylenceleri ve gezegenimizin ana rahmi; tohumdan-insana bütün canların yuvası olan TOPRAK, bu romanda okura ekolojik bir alt metin okuması da sunuyor.

"Buket Uzuner, Türk Şamanizmi'ni evrensel değerlerle bugüne aktarmakta büyük başarı kazanıyor.[Tabiat Dörtlemesi] Buket Uzuner yaratıcılığının en güzel simgelerinden…"
-Talat S. Halman-